CorelDRAW Graphics Suite X3

Fontos megjegyzések

Tartalomjegyzék


Minimális rendszerkövetelmények

Telepítés

A CorelDRAW Graphics Suite X3 telepítése előtti lépések

Hálózat, illetve munkaállomás

A CorelDRAW Graphics Suite X3 telepítése

A telepítés megkezdése előtt olvassa el a fenti, „A CorelDRAW Graphics Suite X3 telepítése előtti lépések” című részt.

A CorelDRAW Graphics Suite X3 eltávolítása

Windows 2000 esetén

Ha szeretné megtartani felhasználói fájljait, például az egyéni beállításokat, a készmintákat, a felhasználói kitöltéseket és a testre szabott fájlokat, kattintson az Eltávolítás lehetőségre. Ha el kívánja távolítani a felhasználói fájlokat, kattintson a Módosítás, majd pedig az Eltávolítás lehetőségre. A felhasználói fájlok eltávolításának szándékát meg kell erősítenie.

Windows XP esetén

CorelDRAW Design Collections

A CorelDRAW Design Collections a 4. CD-n található. A CorelDRAW Design Collections telepítéséhez sorozatszám szükséges, amely megszerzéséhez regisztrálni kell a CorelDRAW Graphics Suite X3 alkalmazást az interneten vagy a vevőszolgálaton keresztül. Regisztráció után fog kapni egy sorozatszámot, amelyet a CorelDRAW Design Collections telepítésekor be kell írnia.

A CorelDRAW Design Collections telepítéséhez szükséges a CorelDRAW X3 és a VBA telepítése.

Dokumentáció

Dokumentáció és tanfolyamok

Az alább felsorolt, elektronikus formátumban elérhető dokumentációfájlok a CorelDRAW Graphics Suite X3 részei. Ha telepíti ezeket, akkor a Windows Start menüjének Programok > CorelDRAW Graphics Suite X3 > Dokumentáció mappájából nyithatók meg. Hacsak az adott rész ezt máshogy nem jelzi, a fájlok PDF formátumúak, megtekintésükhöz pedig az Adobe Reader vagy azzal kompatibilis alkalmazás szükséges. Az Adobe(R) Reader letölthető a http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html címről.

Digitális tartalom

Minden alkalmazás

Munkaterület

Időről időre szükség lehet az alkalmazás munkaterületéhez tartozó alapértelmezett beállítások visszaállítására. A visszaállításhoz az alkalmazás indítása közben tartsa lenyomva az F8 billentyűt. Ennek hatására egy párbeszédpanel jelenik meg, mely megkérdezi, hogy valóban felül szeretné-e írni az aktuális munkaterületet a gyárilag beállított alapértelmezett munkaterülettel. Kattintson az Igen lehetőségre. Innentől kezdve az alkalmazás újra a kijelölt munkaterülethez tartozó alapértelmezett elrendezést használja majd. Természetesen a munkaterületen végrehajtott egyéni beállítások elvesznek. Több munkaterület kialakításával, használatával és testre szabásával kapcsolatban tekintse át a súgót.

Teljesítmény

Ahhoz, hogy a CorelDRAW Graphics Suite X3 alkalmazásait a lehető leghatékonyabban tudja használni, legalább 200 MB méretű lapozófájl javasolt. A lapozófájl mérete az Operációs rendszer > Virtuális memória lehetőségnél állítható be.

Táblaszámítógép és toll támogatása

Ha Wacom(R) illesztőfelülettel rendelkező táblaszámítógépet használ, és a toll által a táblára kifejtett nyomást a rendszer nem veszi figyelembe, akkor a probléma kiküszöböléséhez elegendő a táblaszámítógéphez tartozó illesztőprogram-frissítést a Wacom cégtől beszerezni.

CorelDRAW X3

Fájlműveletek:

Albumok

A CorelDRAW X3 program lehetővé teszi, hogy a CD-lemezen lévő tartalom más helyre másolható, az album használata pedig ugyanúgy folytatható legyen. A lehetőség használatához tegye a következőket:

 1. A kívánt helyen a tartalmat hordozó CD-lemez kötetcímkéjével megegyező néven hozzon létre új mappát. (A CorelDRAW Graphics Suite X3 clipart-gyűjteményt tartalmazó lemeze esetén például a mappát "CGX3_CLPART" néven kell létrehoznia.)
 2. Másolja a CD-lemez teljes tartalmát a volinfo.txt fájllal együtt a létrehozott mappába.
 3. A HKEY_LOCAL_Machine\Software\Corel\Media\Corel GRAPHICS X3 Clipart (Disk2) rendszerleíró kulcsban szereplő elérési utat módosítsa az 1. lépésben létrehozott mappa elérési útjára.
 4. A HKEY_LOCAL_Machine\Software\Corel\Media\Corel GRAPHICS X3 Photos (Disk3) rendszerleíró kulcsban szereplő elérési utat módosítsa az 1. lépésben létrehozott mappa elérési útjára.
  Innentől kezdve a fényképek és objektumok közötti kereséshez nem lesz szüksége az adott adatokat tartalmazó CD-lemezekre.

Webes lehetőségek

A CorelDRAW Graphics Suite X3 webes lehetőségeinek kihasználásához szükség van a Microsoft Internet Explorer 6 vagy újabb, illetve a Netscape Navigator 4 vagy újabb böngészőprogramra.

A Művészi eszköz

A Művészi eszköz segítségével effektusok – például átlátszóság és lencsék – permetezhetők és kenhetők szét. Ha azonban számos ilyen vonás fedi át egymást, az alkalmazás teljesítőképessége jelentősen csökkenhet.

Szöveg

Corel PHOTO-PAINT X3

Nyomtatás

Pantone színmintakönyvek

2005 tavaszán a Pantone, Inc. két új színmintakönyvet adott ki: PANTONE color bridge coated és PANTONE color bridge coated EURO. Ezek a színmintakönyvek a PANTONE solid to process guide coated és a PANTONE solid to process guide coated Euro kiadványokat váltják fel.

A Corel örömmel jelenti, hogy támogatja az ezekben a színmintakönyvekben levő CMYK szimulációs értékeket. A PANTONE solid to process coated EURO nevű PANTONE-gyűjtemény valójában tartalmazza a PANTONE color bridge coated EURO színmintakönyv frissített értékeit. Sajnos már nem tudtuk időben megváltoztatni a gyűjtemény nevét a mostani CorelDRAW-verzió megjelenéséig. A következő kiadásra javítjuk.

Ami a PANTONE color bridge coated észak-amerikai verzióját illeti, ha PANTONE-színeket választ a PANTONE solid coated, PANTONE solid uncoated vagy PANTONE solid matte gyűjteményekből, az eredményként kapott CMYK-értékek konzisztensek lesznek a PANTONE color bridge coated színmintakönyvben levő értékekkel.

Kérjük, jegyezze meg, hogy a PANTONE solid to process guide coated és a PANTONE solid to process guide coated EURO nem támogatottak ebben a kiadásban.

A Pantone legújabb színmintakönyveiről az alábbi webhelyeken szerezhet további információkat:
PANTONE color bridge coated - http://www.pantone.com
PANTONE color bridge coated EURO - http://www.pantone.co.uk

Színkezelés

Importálás/Exportálás

Adobe Illustrator (AI)

PDF

AutoCAD (DXF)

JPEG 2000 (JP2)

Portable Network Graphics (PNG)

Scalable Vector Graphics (SVG)

Bitstream Font Navigator

Microsoft Visual Basic for Applications

A CorelDRAW X3 és a Corel PHOTO-PAINT X3 programban csak akkor lehet a Microsoft Visual Basic for Applications elemet használni, ha telepítve van a Microsoft Visual Basic for Applications 6.3 összetevő. A Microsoft Visual Basic for Applications 6.3 megtalálható a CorelDRAW Graphics Suite X3 telepítőjének Segédprogramok pontja alatt. Szokásos telepítés választásakor az összetevő automatikusan települ.

VBA Programming Guide for CorelDRAW X3

A VBA Programming Guide for CorelDRAW X3 (CorelDRAW X3 – VBA programozási útmutató) című dokumentum segít a műveletek automatizálásában és VBA lehetőséget használó egyéni megoldások kialakításában. Ha a CorelDRAW szokásos telepítését választotta, illetve az egyéni telepítés során telepítette a VBA lehetőséget, akkor a kézikönyv a CorelDRAW súgójának VBA elemmel foglakozó részéből nyitható meg, de a Start menüben szereplő CorelDRAW Graphics Suite X3 lehetőség parancsikonja segítségével is elérhető.

Makrók frissítése CorelDRAW 12-ről CorelDRAW X3-ra

Annak biztosítása érdekében, hogy a CorelDRAW 12 alkalmazásban írt makrók megfelelő módon működjenek a CorelDRAW X3 programban is, esetleg módosítania kell az osztályok, metódusok és tulajdonságok nevét vagy a makró egyes paramétereit.

A felhasználói profil elérési útjának GMS-mappái

A GMS-fájlokat a program általában a CorelDRAW Graphics Suite X3\Draw és CorelDRAW Graphics Suite X3\CorelPHOTO-PAINT mappák GMS nevű mappáiba menti. Ha a felhasználó nem rendelkezik írási jogosultsággal ezekhez a mappákhoz, akkor a GMS-mappák a User Draw és a User CorelPHOTO-PAINT mappákba kerülnek.

Bővítmények használata a Windows XP rendszer korlátozott felhasználóinak fiókjaiban

Bővítményeket a következő lépések végrehajtásával adhat a korlátozott felhasználók fiókjaihoz. A példa a Corel PHOTO-PAINT programra vonatkozik.

 1. Jelentkezzen be rendszergazdaként arra a rendszerre, amelyen a bővítményt futtatni szeretné.
 2. A bővítményen használja a regsvr32.exe parancsot. A program hozzáadja azokat a szükséges osztályazonosítókat és rendszerleíró kulcsokat, amelyeket csak rendszergazda hozhat létre.
 3. Adja ki a regedit.exe parancsot. Lépkedjen a HKEY_CURRENT_USER/Software/Corel/CorelDraw/13.0/Corel PHOTO-PAINT/Addins bejegyzésre.
 4. Jelölje ki a bővítményhez tartozó kulcsot (például PhotoPaint.Addin1).
 5. Válassza a Rendszerleíró adatbázis menü Rendszerleíró adatbázis exportálása pontját. Jelölje be a Kijelölt ág lehetőséget, a Fájlnév mezőben adjon meg fájlnevet, és kattintson a Mentés gombra.
 6. Jelentkezzen be a korlátozott felhasználó fiókjába, majd ismét adja ki a regedit.exe parancsot.
 7. Kattintson a Rendszerleíró adatbázis menü Rendszerleíró adatbázis importálása pontjára, adja meg az 5. lépésben exportált .reg-fájlt, végül kattintson a Megnyitás gombra.
 8. Ezután a bővítmény a korlátozott felhasználó fiókjából is futtatható.

Próba-, oktatási és OEM-verziók

A próbaverzióból, valamint az oktatási és OEM-verziókból bizonyos összetevők hiányoznak. A hiányzó összetevők között Corel-alkalmazások, -szolgáltatások, harmadik fél által készített segédprogramok és bizonyos tartalmak szerepelhetnek. Azonban az alkalmazás és a dokumentáció egyaránt hivatkozhat ezekre az összetevőkre.

Műszaki segítségnyújtás

A műszaki segítségnyújtást nem vehetik igénybe azok, akik a Corel-termékek OEM-, „fehér dobozos”, kizárólag CD-lemezekből álló, próba-, valamint oktatási változatával rendelkeznek. További tájékoztatásért látogasson el a www.corel.com/support címre.

CorelDRAW Graphics Suite X3 Service Pack 1

A CorelDRAW és a Corel PHOTO-PAINT stabilitása és teljesítménye tovább nőtt. A javítások a következő területeket érintették:

Az alkalmazás munkaterülete

Bitképek kezelése és hatások

Színek

Megjegyzés: A Service Pack 1 telepítése után az egyéni direktszínes Devine N képeket tartalmazó CorelDRAW-fájlok színértékei vagy színnevei megváltozhatnak, ha CorelDRAW-ban történő megnyitáskor.

Importszűrők és exportszűrők

Adobe Illustrator (AI)

DXF

JPEG (JPG)

Portable Document Format (PDF)

HPGL Plotter (PLT)

EPS/PRN/PS

Adobe Photoshop (PSD)

TIFF-bitkép (TIF)

Objektumjellemzők és vezérlők

OLE

Próbapad

Nyomtatás

Megjegyzések:

Szöveg

Megjegyzések:

Eszközök

PowerTRACE

Vektoreffektusok

Webes funkciók


CorelDRAW Graphics Suite X3 Service Pack 2

A CorelDRAW és a Corel PHOTO-PAINT igazoltan használható a Microsoft Vista operációs rendszerrel, stabilitása és teljesítménye tovább nőtt. Ezen kívül a következő területek fejlődtek:

Importszűrők és exportszűrők

Adobe Illustrator (AI)


DXF/DWG/DWF

Portable Document Format (PDF)

GIF/PNG

Raszterformátumok

EPS/PRN/PS

OLE

Nyomtatás

Szöveg

Eszközök

Webes funkciók

Egyéb

Ugrás a dokumentum elejére


 v13.03.11.06